Description
Yves Beck 96-98 points www.yvesbeck.wine
77% Merlot, 23% Cabernet Franc
La subtilité affichée par le bouquet en dit long sur la profondeur de Beau-Séjour Bécot 2023. Très belle notion d’équilibriste entre des fruits noirs mûrs, mais frais, sans basculer d’un côté ou de l’autre. Il faut dire que le caractère floral assure la fraîcheur avec beaucoup de pertinence. La densité affichée en bouche est progressive ; elle évolue le long du palais. D’abord élancé, le vin gagne en chair au fil de son cheminement. Les tannins, puissants, offrent une très belle assise, communément avec le caractère structurant de l’acidité. Les énergies présentes sont bien canalisées. Elles insinuent la grandeur du vin, sans pour autant être démonstratives. A nouveau une très belle performance de la famille Bécot et de ses équipes. 2028-2043
Jean-Marc Quarin 95 www.quarin.com
Couleur sombre, pourpre et belle. Nez intense, fin, pur, subtil. Touche fine de cacao. Bouche tout en minutie tactile, avec une pulpe délicate et grasse. Très fruité, le vin fond et se développe sur une sensation fougueuse en finale. Très belle longueur parfumée, à la tannicité raffinée. Assemblage : 77 % merlot, 23 % cabernet franc. Degré d’alcool : 14° – pH : 3,5. 12 % de vin de presse. Vin assemblé depuis décembre 2023, une précocité rare sur la rive droite. Elevage 55 % en barriques neuves, 25 % en barriques d’un vin, 20 % en foudres de 20 hl. Rendement : 40 hl/ha. Production : 80 000 bouteilles.
Neal Martin 92-94 points www.vinous.com
The 2023 Beau-Séjour Bécot has the highest percentage of Cabernet Franc to date after the introduction of vines planted with a north-south orientation eight years ago, from a massal selection. The Merlot was picked from September 7 until October 4, a long harvest. It underwent a ten-day cold pre-fermentation to fix the aromatics and enhance volume, then it was matured in 55% new oak—25% one-year old and 20% foudres. It has a crisp, well-defined bouquet with lifted red cherry, wild strawberry and crushed limestone aromas. This is classy and complex. The palate is medium-bodied with sapid red fruit, fine acidity and moderate grip. The texture is slightly chalky and reminds me of Troplong Mondot, which is no surprise given the similarities in their respective terroirs. Just a touch of salinity surfaces on the finish. This is a sophisticated and quite cerebral Saint-Émilion that should age with style.
Antonio Galloni 95-98 points www.vinous.com
The 2023 Beau-Séjour Bécot is fabulous. Rich, opulent and explosive to the core, the 2023 offers up a heady mélange of dark red/purplish fruit, spice, lavender, rose petal, blood orange and bright saline notes. As always, Cabernet Franc plays an important role in shaping the aromatic and flavor profile. The 2023 is an absolute stunner. It’s the first vintage made in the new cellar. That’s of course not enough of a track record to make any definitive assessments, but in the 2023, I see a wine with more aromatic presence, greater precision and more refined tannins than any recent vintage I can recall. In a word: magnificent. Tasted two times.
William Kelley 96-98 points www.erobertparker.com
The first vintage produced in the estate’s highly functional new winery, the 2023 Beau-Séjour Bécot has turned out beautifully and looks likely to rival or surpass the brilliant 2022. Unfurling in the glass with notes of raspberries, dark berries and minty cherries mingled with notions of iris, wisteria and lilac, it’s medium to full-bodied, layered and velvety, with a suave attack that prefaces a cool, complete core of fruit that’s pure, perfumed and mineral, concluding with a long, saline finish. It’s a blend of 77% Merlot and 23% Cabernet Franc that was harvested from September 7 to October 4, sub-block by sub-block.
Ce domaine de 22 hectares, magnifiquement situé sur le plateau calcaire de Saint-Émilion, sort d’une période de restructuration poussée (privilégiant les sélections massales de qualité), et bénéficie désormais d’un nouveau chai à la pointe de la technologie, avec des cuves adaptées à la production de chaque parcelle et une technologie de réfrigération performante permettant un refroidissement rapide de la récolte à la réception. Mais ce qui a transformé ce domaine depuis 2018, c’est tout autant un changement d’approche. Des macérations longues mais douces, une extraction plus judicieuse et un choix de chêne neuf beaucoup plus délicat donnent des vins d’une finesse et d’une complexité bien plus grandes, sans perte d’intensité, et la qualité de ce superbe terroir est maintenant au premier plan dans le verre. La qualité se poursuit avec le millésime 2023, que les vignobles du domaine ont traversé sans aucun signe appréciable de stress hydrique pour produire un vin magnifiquement suave et sensuel, d’une pureté et d’un parfum saisissants.
Georgina Hindle 97 points www.decanter.com (at Bordeaux, 01 Apr 2022)
A brilliant wine from this estate in 2023. Gorgeous bright purple rim. Fresh blueberries and black cherries on the nose with crayon, pencil lead, tapenade, olive and liquorice. Tangy and so alive on the palate, crystalline and pure, really clean and clear. The limestone comes through strongly in the wet stone aspects, a metallic coating of the mouth. This has a touch of tension, with mouthwatering acidity, as well as some subtle fleshiness that really expands towards the finish, where the wine settles and grows. A lovely, very singular style. Great juiciness, almost salty strawberry juice with cranberry and raspberry that really lingers. This will grow into a beauty. Tannins are flawless, there’s density but no heaviness. One of the best! The second year with a significant part of massale selection Cabernet Franc in the blend. 39hl/ha yield. 3.5pH, 68 IPT.