Description
Jeb Dunnuck 100 points www.jebdunnuck.com 29.03.2023
Absolutely pure gold and reminding me of the 2009 (or is it the 2010?), the 2020 Château Smith Haut Lafitte sports a dense purple hue to go with incredible aromatics of blackberries, blueberries, scorched earth, wood smoke, and acacia flowers. One of the most concentrated, rich, and sexy wines in the vintage, this massive and extraordinarily opulent 2020 shows the vintage’s pure, elegant profile yet backs it up with sensational levels of fruit and texture. Based on 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, and the balance Cabernet Franc and Petit Verdot, it already offers pleasure given its wealth of fruit, but it deserves 7-8 years of bottle age and will evolve for 40-50 years. Not enough can be said about the quality of these wines. Bravo to Florence and Daniel Cathiard, as well as to director Fabien Teitgen, for another incredible achievement.
D’un or absolument pur et me rappelant le 2009 (ou est-ce le 2010 ?), le Château Smith Haut Lafitte 2020 arbore une robe pourpre dense qui s’accompagne d’incroyables arômes de mûre, de myrtille, de terre brûlée, de fumée de bois et de fleurs d’acacia. L’un des vins les plus concentrés, les plus riches et les plus séduisants du millésime, ce 2020 massif et extraordinairement opulent présente le profil pur et élégant du millésime, tout en l’étayant par des niveaux sensationnels de fruit et de texture. Composé à 65 % de cabernet sauvignon, à 30 % de merlot et, pour le reste, de cabernet franc et de petit verdot, il offre déjà du plaisir grâce à sa richesse en fruits, mais il mérite 7 à 8 ans de vieillissement en bouteille et évoluera pendant 40 à 50 ans. On ne dira jamais assez la qualité de ces vins. Bravo à Florence et Daniel Cathiard, ainsi qu’au directeur Fabien Teitgen, pour cette belle réussite.
Lisa Perrotti-Brown 98-100 points www.robertparker.com
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot aging in 60% new barriques, the very deep purple-black colored 2020 Smith Haut Lafitte makes an impactful entrance, opening with flamboyant notes of blackcurrant pastilles, chocolate-covered cherries and molten licorice, leading to nuances of ground cloves, woodsmoke, crushed rocks and dusty soil. The medium to full-bodied palate bursts with opulent black fruit preserves and shimmering mineral sparks, framed by exquisitely ripe and fantastically firm tannins and seamless freshness, finishing with epically long-lasting earthy and savory layers. This is the singular voice of Smith Haut Lafitte at its finest, and wow-oh-wow is it worth a listen. This 2020 has an alcohol of 14.5% with a pH of 3.65. The tannins this year were a little higher than 2018 and 2019. A little less than a third of production went into this grand vin.
Neal Martin 95-97 points www.vinous.com
The 2020 Smith Haut Lafitte was picked from September 9, the yields 20% down on average due to the dry summer period, and matured in 60% new oak with no vin de presse. This actually blossomed after an hour’s opening, revealing exquisite blackberry, briar, crushed rock and light rose petal scents, very nuanced considering the growing season and the 14.5° alcohol. The palate is medium-bodied with supple tannins and a very fine line of acidity that keeps this on its tippy-toes. Disarmingly pure, its silky texture is very appealing, likewise the veering toward more red berry fruit lacked with white pepper toward the finish. This may well surpass the previous two vintages. An outstanding effort from winemaker Fabien Teitgen and his team.
Yves Beck 97-98 points www.yvesbeck.wine
Dégusté le 29.04.2021 par Yves Beck
65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot
Bouquet subtil et bien typé créant la symbiose entre la fraîcheur et des nuances fruitées. Nuances de poivre noir, de cassis et de bois de réglisse. Attaque fruitée, gourmande. Le vin a de l’ampleur, de l’énergie et une rafraîchissante vivacité qu’il doit à sa structure acide. Tannins aux grains fins se révélant lentement. Belle symbiose entre la puissance et le côté soyeux. Un vin puissant, équilibré, avec beaucoup de substance. Il cumule la force, la finesse et la persistance aromatique. Une très belle réussite. 2027-205
Jean-Marc Quarin 95 points www.quarin.com
Couleur sombre, intense, pourpre et noire. Nez très aromatique, fin, fruité, pur, mûr, crémeux et très frais à la fois. Nuances d’encre, de bois précieux et d’épices. Très délicat en entrée de bouche, minutieux au milieu, avec de la nuance dans le goût, le vin évolue long, parfumé, tendre et sèveux. C’est très bon. Assemblage : 65 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 4 % cabernet franc, 1 % petit verdot. Degré d’alcool : 14°5 – pH : 3,65. Avec un tel pH, il sera intéressant d’observer l’évolution de ce vin en fin d’élevage. Rendement : 30 hl/ha. Production : 45 % de la récolte.
Jane Anson 97 points www.decanter.com (at Primeur week tastings in Bordeaux, 01 May 2021)
Powerful on the attack, dense and concentrated at first then brighter on the retro-olfaction with layers of spice, liquorice and flowers. Intense but beautifully precise, with iris and peony aromatics coming in strongly as it opens in the glass. A ton of nuance and complexity, really takes its time, delivering a masterclass in restrained Pessac glamour. Average yields 30hl/ha for the reds. 1% Petit Verdot completes the blend. 60% new oak. Harvest started on September 9 – 30. Drinking Window 2030 – 2050