Description
Georgina Hindle 98 points www.decanter.com (at Bordeaux, 01 Aug 2023)
The third vintage by oenologist-winemakers Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkiza, the 3.8-hectare, single-vineyard cuvée from the limestone foothills of the Sierra de Toloño in Rioja Alavesa is made from a massal selection of Tempranillo, Graciano, Garnacha, Granegro and Rojal. A lovely bright pink-red colour in the glass. Supple and succulent, smooth and round, such a lifeforce on show, a step up slightly from last year – clearly so energetic, forward and sleek. This is defined and powerful no doubt, this is packing a punch in terms of intensity this year, focussed and spiced, the heat and oak come through strongly, but it manages to stay the right side of too much, giving direction and force with lashings of cooling minerality, dried herbs and floral touches. A great wine, joyous, bright, enveloping and high toned. It pulls the palate from black and red fruits to toasted spice, cinnamon, vanilla, blackcurrants and kirsch. Complex and compelling, Yjar always leaves a smile on my face wanting to try another glass and this is no exception.
Luis Gutiérrez 97 points www.robertparker.com
The 2019 Yjar is the third vintage of their top-of-the-range wine designed for the international market and sold through the négociant system of Bordeaux. It was produced with a blend of Tempranillo, Garnacha, Graciano and other grapes from 3.8 hectares of selected plots from the Remelluri vineyards, cropped from a challenging year with frost. This feels young but already very Rioja, marked by the Garnacha, which could represent around 30% of the bottled blend. It’s tense and has abundant but fine-grained tannins, a little Italian in style. They kept a lower alcoholic degree in 2019, a moderate 14%, and the wine comes through as very elegant. This has to be my favorite vintage of Yjar. It spent 30 months in barrels of different sizes and foudres. 9,049 bottles were filled in June 2022.
YJAR
Projet passionné du légendaire vigneron espagnol Telmo Rodríguez, issu du producteur emblématique de la Rioja, Remelluri, Yjar est promis à un avenir prometteur en tant que vin qui pourrait être une véritable icône de cette région exaltée. Yjar a une histoire remarquable qui remonte aux années 1400. Les vignobles sont situés dans les contreforts de la Sierra de Toloño, où certains des vignobles les plus élevés sont plantés à une altitude impressionnante de 600 à 800 mètres au-dessus du niveau de la mer. Le domaine était à l’origine un sanctuaire dirigé par des moines hiéronymites dans les années 1400. Ils ont entretenu la terre pendant plusieurs années, mais ont fini par abandonner la propriété. Il a ensuite été acquis par la Divisia de Nuestra Señora de los Angeles de Toloño, une sorte de coopérative qui a géré les vignobles et le domaine pendant cinq siècles. La propriété a de nouveau été abandonnée au XIXe siècle après un incendie au monastère, et est restée inhabitée jusque dans les années 1960. Finalement, il a été racheté par une famille basque qui a passé 50 ans à réhabiliter les vignobles et le domaine. Telmo Rodríguez s’est intéressé à la propriété de 3,8 hectares il y a une dizaine d’années, et c’est alors que la trajectoire d’Yjar a commencé à prendre une direction passionnante.